Socialtjänsten spelar en viktig roll när det kommer till att tillvarata barns rättigheter i Sverige. Att socialsekreterare (och alla andra som tar beslut som påverkar barn) arbetar med ett starkt barnrättsperspektiv är grundläggande. De senaste åren har barnfokuset ökat hos socialtjänsten, men det finns mycket kvar att göra. Två saker är särskilt viktiga när ett barn eller en barnfamilj utreds:
- att socialsekreterare alltid har det enskilda barnets bästa i åtanke
- att barnet får ha inflytande och delaktighet i processen
De här två rättigheterna är tydligt listade i både barnkonventionen, socialtjänstlagen (SoL) och lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), men ibland glöms de bort eller ges inte tillräcklig tid. Det är olyckligt av flera skäl. Barnen som har med socialtjänsten att göra riskerar att lära sig att vuxenvärlden inte går att luta sig mot och den viktiga kunskap de unga sitter inne på går förlorad. Dessutom visar studier att barns hälsa tar skada när deras delaktighet försummas. Att inte lyssna in barn ordentligt i processer som rör dem är alltså ett misstag.
Därmed inte sagt att barn är tvungna att uttrycka en åsikt eller ta ställning – även att slippa vara delaktig är en rättighet. Eftersom mötet mellan barn och socialtjänst så långt som möjligt ska ske på barnets villkor får barnet exempelvis inte pressas på en åsikt eller sättas i en svår valsituation. Även när barnet inte önskar vara inblandat (vilket de flesta barn i socialtjänsten trots allt gör) ska de vuxna ta hänsyn till barnets ålder och mognad. Då behöver någon annan agera ombud för barnet, någon som barnet litar på.
Mognad är förstås ett komplext begrepp, men enligt Kunskapsguiden kan det ”beskrivas som i vilken grad man har olika förmågor, till exempel att hålla flera perspektiv samtidigt, kunna väga risker och möjligheter samt fördelar och nackdelar mot varandra samt tänka långsiktigt”. Oavsett hur inblandad i processen barnet väljer att vara ska de vuxna alltid lägga sig vinn om att ge barnet tillräcklig information om vad det är som händer och varför, på ett sätt som barnet med säkerhet kan förstå. Både före, under och efter ett beslut. Är man inte säker på att barnet är fullt medvetet om vad som händer finns det ofta ett enkelt sätt att ta reda på det: fråga hur barnet själv ser situationen.
Mer om barnets rätt till delaktighet i relation till SoL och LVU
Läs om barns rättigheter i socialtjänsten här.
Utreda barn och unga. Handbok för socialtjänstens arbete enligt socialtjänstlagen s. 19-28.
Barn och unga i familjehem och HVB – Handbok om socialnämndens ansvar och uppgifter s.123-134.