Tre trötta tjejer hoppade på tåget i Uppsala 06.11 för att ta sig till Fittja. Väl där hade vi dagens första lektion och lärde känna 20, till en början tystlåtna, sjätteklassare. Efter en kortare introduktion pratade vi om relationen mellan juridik och värderingar och presenterade dagens tema: rätten att inte bli kränkt. Detta stadgas bland annat i Barnkonventionen, men vad innebär egentligen en kränkning?
Vi använde oss av olika värderingsövningar för att visa hur svårt det kan vara att ta ställning och få igång en diskussion bland eleverna. Därefter delades klassen upp i mindre grupper, som tillsammans fick ta ställning kring olika typer av kränkningar i ett fiktivt scenario inspirerat av Instagram-målet. Frågor som kom upp var huruvida passivitet kan jämföras med aktivt handlande, om ansvar har att göra med social ställning och om det spelar roll om den som kränker någon själv varit utsatt tidigare. Eleverna diskuterade även kring lärarens ansvar att skapa en skolmiljö fri från kränkningar. Scenariot öppnade dessutom upp för debatt om skillnaden mellan kränkningar på internet och i ”verkliga livet”.
Det var riktigt kul att se hur diskussionen bland eleverna växte fram och hur allt fler vågade ta ställning och motivera sina åsikter under passet. Vi känner att vi lärt oss minst lika mycket som eleverna idag, de var helt fantastiska!
Glada hälsningar,
Eira, Nadja & Johanna