Den 13:e november sände Sveriges radio programmet ”Konflikt”, med temat ”Bistånd – bot eller börda?”, där frågor kring bistånd väcktes. Lyssna på programmet här.
Biståndsindustrin, som funnits i cirka femtio år, startade under en tid då många trodde att fattigdomen skulle ha blivit ett minne blott 2010. Frågan om bistånd väcker starka känslor idag, både från den som tycker att de 31 miljarder kronor som Sveriges regering gett i bistånd i år är för mycket, till den som undrar varför vi inte gör och ger mer.
Visst kan 31 miljarder kronor kvalificeras som en stor summa pengar, men med tanke på att västvärlden inte är utan skuld till många av de orättviseförhållanden som råder i världen, och att de 31 miljarderna bara är 4 procent av den svenska regeringens föreslagna budget för nästa år, kan det istället tyckas som en liten summa. En summa som inte med självklarhet borde ha varit vår att förfoga över från första början.
Gäst i studion var bland annat den förre socialdemokratiske utrikesministern och FN-veteranen Jan Eliasson, som ingår i en särskild grupp tillsatt av FN:s generalsekreterare. Gruppen har i syfte att att driva på genomförandet av Millenniemålen.
Diskussionen om det internationella biståndet handlar idag ofta om just FN:s åtta Millenniemål, men Eliasson pekar på fler aspekter som inte får glömmas bort i debatten, så som vikten av hållbar fred, respekt för de mänskliga rättigheterna och att finanspolitiken måste sluta exploatera U-länderna.