Barnkonventionen är inte lag i Sverige, även om delar av konventionen är inkorporerad (och lagstiftaren i övrigt har konstaterat så kallad normharmoni). Barnets bästa finns på flera ställen uttryckt i lagstiftningen, antingen i form av portalparagrafer (som inte självständigt går att åberopa i domstol) eller som självständiga bestämmelser (som ska beaktas självständigt). Att barnkonventionen inte är inkorporerad i svensk rätt gör det svårare att genomdriva barns rättigheter på juridisk väg. Detta innebär dock inte att barn ska förnekas vetskap om sina rättigheter, tvärtom, ju mer de vet desto mer kan dem och vi påverka och förändra.
Nätverket för barnkonventionen har arbetat fram en mängd material för att underlätta arbetet med att utbilda barn om deras rättigheter. Materialet omfattar ett stort spektrum av arbetssätt, målgrupper och komplexitet. Materialet hittar du här.
Dessutom passar jag härmed även på att lägga ut mitt examensarbete om Barnets bästa i svensk rätt. Det är en 60 sidor juridisk uppsats så den är troligtvis för de flesta tämligen ointressant, men det är trots allt en utredning med slutsats om att svensk lagstiftning inte skyddar barnets bästa i den omfattning som barnkonventionen kräver av sina medlemsstater. Läs den här.