Det barn som lever med våld i familjen är inte bara utsatt för de fysiska risker och den psykiska ohälsa som våldet för med sig. Det blir också ett barn som distraheras från att leva sitt övriga liv. Får svårare att fokusera på de relationer som är goda, svårare att koncentrera sig i skolan och svårare att utveckla en sund, tillitsfull relation till sin omgivning i stort. I förlängningen leder det i sin tur ofta till sådant som ångest, aggressivitet eller självskadebeteenden.
Med andra ord är det varmt välkommet att svensk lagstiftning sedan 1 juli 2021 gör det olagligt att alls exponera ett barn för våld i nära relation. Straffet för barnfridsbrott kan ge fängelse i upp till två år och ett grovt barnfridsbrott kan innebära fängelse i upp till fyra. Utsätts exempelvis en förälder för sexuella övergrepp betraktas även det barn som hör eller ser det som brottsutsatt.
Ungefär ett barn av tio i Sverige har varit med om våld i hemmet, dvs över två hundra tusen unga. För att nolla den siffran krävs många olika sorters insatser, både preventiva och reaktiva, sociala och politiska. Men att riksdagen genomfört den här lagförändringen sänder en viktig signal redan genom det förebyggande arbetet: Även att höra eller se andra ta skada präglar en människa negativt. Som lagtexten är formulerad spelar det heller ingen roll om barnet själv till fullo förstått allvaret i situationen eller själv kan sätta ord på det.
Så ska det se ut när vuxensamhället skyddar unga.