Många miljoner unga är drabbade av arbetslöshet; en av fyra unga européer står idag utan jobb. Sämst ligger länder som Portugal, Grekland och Spanien till, där nästan var tredje är försörjningslös. I Sverige är problemet allvarligt nog att slå mot nästan var tionde person, men även här handlar det framför allt om de unga. Så många som 26 miljoner människor uppskattas vara arbetslösa i Europa och överallt är det ungdomarna som drabbas hårdast. Statistiskt sett är de mer än dubbelt så utsatta som de äldre. (Läs även mer på Svenskt näringslivs sida ”Näringslivets Ekonomifakta”.)
Att ha en plats
Undantaget att arbete är synonymt med en inkomst, visar studier också att arbetande människor säger sig må bättre än sysslolösa gör, särskilt de som upplever att arbetet är meningsfullt och ger dem en chans till utveckling. När man är försatt i arbete är man ofta även försatt i ett sammanhang med någon form av energi, tillhörighet och rytm. Naturligtvis kan man behöva byta ut det sammanhanget för att fortsätta stimuleras, kanske ofta till och med. Det tar tid att hitta rätt. Men det förändrar inte att arbetet är en av de saker som kan få människan att må bra – gammal som ung.
EU: ”Praktikplatser, utbytesprogram och språkinlärning”
EU:s olika förslag för att stoppa den utbredda arbetslösheten handlar mycket om internationalitet. Det är enligt unionen viktigt att man får upp språkinlärningen hos unga, arrangerar fler utbytesprogram (så som det egna programmet Erasmus) och ordnar praktikplatser för unga som verkligen kan leda till anställningar. Det anses också vara viktigt att göra det enkelt för unga att arbeta utomlands. EU håller konferenser där unga och experter får möta varandra på olika platser i Europa och diskutera lösningar. Den formen av samarbete och försök att tänka nytt på är det hög tid för, inte minst för att det finns flera jobb som behöver göras men ändå är underbemannade, inom omvårdnad, rättvisa, demokrati och utbildning. Att prata om hur man ger de jobben högre status och bättre lön är en viktig del av lösningen.