Under 2007 satte alliansregeringen upp mål som skulle förhindra att barn vräks. Trots dessa fortsätter vräkningarna av unga i princip som tidigare. Nu skriver barn- och äldreminister Maria Larssons egen utredningsgrupp att deras slutsats är att den nuvarande lagstiftningen inte ger något specifikt skydd mot barnvräkningar. ”Om regeringen och barn- och äldreminister Maria Larsson menar allvar med nollvisionen krävs hårdare tag och inte minst att barnrättsperspektivet förstärks i socialtjänstlagen”, skriver utredarna i en debattartikel i DN.
Inte bara har vräkningarna av barn inte upphört, men enligt Kronofogdens statistik har barnvräkningarna inte över huvud taget minskat.
Det här är förslagen från utredningsgruppen
• Barnvräkningar bör definieras tydligare och kronofogdens statistikföring bör revideras.
• En vräkningsbestämmelse bör införas i socialtjänstlagen där det framgår att socialtjänsten har skyldighet att arbeta förebyggande med beaktande av hyreslagens skyddsregler.
• Barnrättsperspektivet i socialtjänstlagen bör förstärkas och vid beslut som rör barns mest grundläggande behov av bland annat bostad föreslås barnets bästa vara avgörande.
• Tolkningen av socialtjänstlagens biståndsbestämmelser behöver tydliggöras vad gäller bedömningen av aktuellt behov i förhållande till den ekonomiska situationen när skulden uppstod.
• Hyresvärdarna bör vara skyldiga att informera socialnämnden vid alla uppsägningar, inte bara vid enstaka hyresskulder och störningar i vissa fall.
• Socialtjänstens insatser bör ges rättslig betydelse vid prövningar av uppsägningar i hyresnämnden.
• Socialtjänstens metoder bör utvecklas. Kunskap inom skuld- och budgetrådgivningen bör integreras i arbetet med ekonomiskt bistånd.
Läs hela debattartikeln från Maria Larsson utredningsgrupp här
UPPDATERING 27 DEC
Maria Larsson svarar på kritiken, med att bland annat säga att utredningsgruppens förslag ”tyvärr är behäftade med brister”. De läsare som har kommenterat artikeln ifrågasätter att hon inte förklarar vilka brister det handlar om.